Congresdag 3

Vandaag nam ik deel aan alweer mijn derde congresdag van Fontys Hogescholen georganiseerd door de adviseurs van het Studentencentrum.

Mijn workshop pakte mij bij het kiezen al gelijk, dit kwam door de volgende omschrijving:
Heb jij te veel dingen aan je hoofd, te veel e-mail en voelt dat onrustig? Ben je het overzicht kwijt en denk je ’s avonds nog aan allerlei klussen die liggen te wachten? Gelukkig is het echt mogelijk om meer te doen met minder tijd, en minder stress te ervaren.

In deze workshop laten we je kennismaken met een systematische aanpak waarmee jij je studie en werk zo goed mogelijk organiseert. Gebaseerd op de methode Getting Things Done van David Allen. Wil jij weten hoe je door de bomen het bos weer kunt zien? Meld je dan nu aan voor deze workshop.

Deze past zo goed bij mij: ik leef zowat op mijn agenda. En dan bedoel ik ook echt leven. Ontneem me mijn digitale agenda en ik heb geen idee wat ik moet doen. In mijn telefoon gebruik ik mijn agenda zelfs om te onthouden iets uit te printen, de bus te nemen (die elke dag op dezelfde tijd gaat) of op sommige dagen zelfs om te eten. Als ik een robot was, zou dat erg handig zijn, maar dat ben ik niet. Daarom besloot ik om mezelf een dagje door Lonneke en Judith onder handen te laten nemen.

Alle studenten die zich hadden opgegeven herkenden zichzelf in bovenstaande promotietekst. Aan het begin van de workshop mochten we een aantal begrippen noteren die we associëren met het begrip ‘tijd’. Deze begrippen werden geplaatst op een klaag- en jubelmuur. Hieronder zie je het overzicht van mijn groep:

Zoals je kunt zien zijn we allemaal blij met tijd voor slapen, eten en werken. Dit kwam bij de andere groepen ook naar voren. In feite zijn we dus blij met dat we onszelf kunnen onderhouden.

Hierna gaan we stuff verzamelen. Dit is een essentieel onderdeel van het Getting Things Done systeem. Stuff verzamel je door alles wat je nog moet doen (in welke vorm dan ook) op te schrijven. Omdat je het opgeschreven hebt, is het uit je hoofd. Omdat je nogal makkelijk dingen overslaat kregen we een oefening die alle knopen uit je zakdoek haalde, zelfs als je niet eens meer wist dat je ze gelegd had.


In mijn geval kwamen hier 58 briefjes met spontane stuff uit (dubbel zoveel als van de andere deelnemers.

In het normale leven komt deze stuff deze hele dag door op je pad, je bedenkt ineens iets en vaak denk je dat dat wel even tussendoor kan. Je kunt daardoor vertraging oplopen bij de taken waar je eigenlijk mee bezig was. Bij Getting Things Done maak je met jezelf de afspraak dat je deze binnenkomende informatie verzamelt en op 1 vast moment op de dag sorteert. Dat sorteren heb ik uitgetekend:
getting things done.jpg

De grote eyeopener voor mij persoonlijk is de pijl ‘nee’ die naar boven leidt. Omdat ik overal zo veel digitale, maar ook fysieke ruimte heb, bewaar ik veel: mailtjes, brieven enzovoorts. Maar wat doe ik hier eigenlijk nog mee? NIETS! Als je na het lezen van een mailtje waarin een datum wordt bevestigd er niets meer mee moet, dan mag het dus de prullenbak in. Twijfel je of iets misschien nog als bewijs of nota kan dienen, dan kun je het archiveren. Maar zaken eindeloos in je inbox laten staan is er niet meer bij: deze maak je voortaan elke dag leeg.

Dus, wat zal ik doen met mijn certificaat van deze workshop?

One thought on “Congresdag 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *