Beautiful stranger

8/8 Vanwege de matige wifi verbinding alleen een verslag. Jaloersmakende foto’s houdt u tegoed!

Na een heerlijk nachtje slapen ging om half zeven de wekker; een uur om mijn tas te pakken en te eten (in een koude, koude zaal) voor we opgehaald werden voor de dagtoer naar een wijnproeverij in Cafayate, een plaatsje in het banaanvormige dal in het begin van de Andes.

De weg ernaartoe was, zoals beloofd, de moeite waard. Op weg naar het gebergte doemde het aan een kant voor ons op; roze gekleurd door de opkomende zon. We reden tussen de gebergten door en naast de kleuren van de zon, bleken ook de gebergten van kleur te verschillen. De reden van deze verschillen (aard/mineraalplaten) legde de gids uit als het platduwen van een gelaagde taart; doordat deze uit verschillende lagen bestaat, gemaakt van harde en zachte substantie, schuiven de lagen over elkaar heen en hopen ze op.

Aan het eind van de 200km lange rit ligt Cafayate, waar de ‘brouwerij’ van wijnb(r)oeren Domingos Hermanos staat. We kregen een rondleiding en een korte proeverij toe. Wijn maakt hongerig, dus namen we een lunch. In Cafayate verkopen ze zelfs wijnijs, naar geheim recept, bij Helados Miranda. Volgens onze chauffeur zouden we hiervan zoveel kunnen eten als we wilden, zonder dat je iets merkt van de alcohol. Het eerst hapje was heerlijk. Op een warme dag als deze (18/20 graden) smaakte het als een goed gekoeld glas witte wijn. Na hap 4 voelde ik me aangeschoten en bij hapje 8 zei ik dat t wel aansloeg ‘maar ik ben niet dronken’. Waarop Petra (Zwitserse uit reisgezelschap) direct bevestigde dat dat dan wel zo was.

Ijsdronkenschap duurt gelukkig niet zo lang als normale; na 1 perenijsje (vers!) was ik weer de oude. Maar goed ook; het was tijd voor de rit terug, met opnieuw een aantal pauzes op de meest mooie plekken die ik dusver gezien heb. Een uitzicht over de rivier vanaf een plateau (met precies toen we daar zaten een kudde geiten die door de rivier ging) een amfitheater, door een rivier/waterval uit de rotsen geslepen met -het leek wel een sprookje- een man met een panfluit en gitaartje die heel rustig de lambada begon te spelen.. Er was een ander punt dichtbij uitgesleten door de rivier, wat het keelgat van de duivel wordt genoemd. We besloten om een plateau op te gaan, en nog een en nog een… Ik had -bij de eerste stap- al met angst gedacht aan de terugweg: ik heb geen hoogtevrees, maar ben -zolang ik mezelf herinner- bang om te vallen, al vanaf de onderste tree van de keukentrap 😉 Twee van de plateaus waren behoorlijk glad waardoor ik wat paniekte, gelukkig waren er klimmers in de groep die me geruststelden, waardoor ik naar beneden durfde. Wanneer ze onderaan dit keelgat sigaretten hadden verkocht, hadden ze aan mij een goeie. Toeristisch feitje over sigaretten eraan toe te voegen; Salta levert naast wijn ook tabak. Na de lunch kwam een cocabladen verkoper voorbij. We vroegen om de prijs en -aan de trainee gids- of we ze hier al zouden moeten halen (Cocabladen helpen tegen hoogteziekte en zijn geen drugs). Na het afrekenen kwam de hoofdgids die ons raar aankeek en vroeg wat we van plan waren. We vertelden hem over de tip en de verkoper waarop hij uitlegde dat het in Chili en Bolivia wel te halen is, maar het absoluut niet voorbij de grens mag. Geluk bij een ongeluk; de bladen zijn erg smerig…

Nog een weetje; in Cafayate staat een bankgebouw wat berekend is op meters sneeuw. Dit kwam door een vergissing die ik zelf ook al een aantal keer maakte; ze gebruikten de bouwtekeningen voor het bankgebouw in Calafate; een populair skioord. Pas toen ze in Calafate begonnen aan de bouw en in Cafayate halfweg waren, merkte men dat er iets verkeerd ging.

One thought on “Beautiful stranger

  1. Hey Margot, leuk je verhalen te lezen en voor mij natuurlijk zeker je foto’s van daar te zien. Deze landen trekken spreken me zeker ook aan dus blijf zo nu en dan je pagina bezoeken. Nog een hele mooie tijd daar en wellicht tot later is ons kleine dorpje 🙂 x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *